ajmtem
Ateliere pentru jurnaliști despre energie și pădure
Cu mândrie, vrem să vă povestim despre o nouă practică pe care am testat-o în RM, populară de ceva timp în multe țări, inclusiv la vecinii din România.
Despre ce este vorba
Identificăm un subiect important, apelăm la un expert în domeniu și mergem cu el direct în redacții să stăm de povești cu jurnaliștii.
Ce urmărim prin aceste vizite?
Datorită lor, colegii din presă identifică subiecte noi, aspecte noi (uneori neașteptate) ale unei probleme, reușesc să înțeleagă mai bine subiectul, iar uneori, pot descoperi că utilizează incorect unii termeni. Și, desigur, urmărim să avem o bună colaborare cu redacțiile din RM.
Atelierele noastre se numesc „Sporirea acoperirii mediatice legate de climă în Moldova", pe subiecte precum pădurile, biodiversitatea, eficiența energetică, schimbările climatice.
Unde și cu cine am fost
La Agora.md, am discutat cu expertul în energetică Sergiu Tofilat despre sursele de energie din Republica Moldova, în special, despre sursele regenerabile (centrale electrice eoliene (energia vântului), centrale electrice fotovoltaice (energia soarelui) și centrale electrice pe biogaz).

Am discutat la Agora și pe subiectul forestier cu Ion Palancean, expert silvic, despre conceptul de rădăcină protejată și importanța folosirii acestor tipuri de puieți la plantări. De asemenea, specialistul a vorbit despre speciile invazive introduse de-a lungul timpului în Republica Moldova și cum putem face față schimbărilor climatice, inclusiv ce specii ar trebui să plantăm.

La Radio Moldova – cu expertul Aurel Lozan, doctor în științe biologice și consultant al Băncii Mondiale. Am discutat despre situația actuală a pădurilor din Republica Moldova, programul național de împădurire și noua ediție a Codului Silvic al Republicii Moldova.

Compania Teleradio Moldova – Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică (Renaşterea Rurală), le-a vorbit jurnaliștilor despre potențialul energiei alternative în Republica Moldova, despre principiile de funcționare ale inovațiilor energetice eficiente, cât și despre aplicabilitatea cânepei industriale în domeniul construcțiilor și care sunt beneficiile cânepei pentru mediu. De asemenea, Vladimir Ursu a clarificat definițiile mai multor termeni de specialitate, printre care și termenul de „prosumator” – persoană care produce și consumă propria energie electrică, cu posibilitatea de a vinde surplusul înapoi în rețea.

TVR Moldova – cu expertul Sergiu Tofilat, pe tema sectorului energetic.
Specialistul le-a explicat în detaliu reporterilor Programul de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (CNED), subliniind cine sunt beneficiarii și care sunt lucrările eligibile în cadrul acestui program. De asemenea, Sergiu Tofilat a prezentat evoluția sistemului de încălzire centralizată (SACET). Totodată, specialistul a discutat cu jurnaliștii referitor la obstacolele întâmpinate în dezvoltarea încălzirii centralizate.

TVR Moldova - cu Vladislav Grati, vicedirectorul Parcului Național Orhei și Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice din Chișinău, experți – ambii experți în silvicultură - , pe tema „Pădurile Republicii Moldova - starea actuală, extindere și schimbări climatice”.
Au vorbit, în special, despre fondul forestier actual al țării și compoziția speciilor de păduri din Republica Moldova, precum și despre riscurile asociate schimbărilor climatice pentru ecosistemele forestiere din RM. Mai mult, specialiștii au explicat detalii despre Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP), inclusiv despre beneficiile și rezultatele implementării acestuia, categoriile de terenuri incluse și mecanismele de împădurire a terenurilor degradate și erodate.

realitatea.md – cu expertul Vladislav Grati. Vicedirectorul Parcului Național Orhei a oferit jurnaliștilor o prezentare detaliată despre Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP) din Republica Moldova. Acesta a evidențiat impactul deficitului de păduri asupra mediului din țară. De asemenea, specialistul a clarificat definițiile unor termeni de specialitate și a vorbit despre riscurile și vulnerabilitățile pădurilor cauzate în special de schimbările climatice.

Seria de ateliere „Sporirea acoperirii mediatice legate de climă în Moldova” este implementată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic cu suportul financiar al European Climate Foundation.

                     

Ajmte