ajmtem
Ziua Mediului 2022

Ziua Mediului 2022: informare, distracții, odihnă și un concert SunSay

La umbra copacilor, într-un loc care ne aduce aminte de pădure, cu muzică pe viniluri la un volum discret, împărțit în zone de odihnă cu hamace, expoziții interactive, iarmaroc, discuții, distracții și cu un concert al formației SunSay (Ucraina) – astfel a început în acest an Festivalul Ziua Mondială a Mediului.

După doi ani de pandemie, festivalul revine la dimensiunile sale, iar în acest an, Ziua Mediului va fi sărbătorită aproape o lună de zile, în perioada 4-30 iunie, la Chișinău și în alte localități din țară.

Evenimentul a început pe 4 iunie, în parcul Valea Morilor, unde au participat mii de oameni.

Pe aleea de expoziții interactive oaspeții au putut vedea drone, lăzi de compostare, mostre de drum din plastic, flori, puieți de copaci, colectoare solare, pompe de căldură, instrumente de măsurare a calității apei, radiației, calității apei etc – exponate a peste 35 organizații, instituții și afaceri verzi din produsele Moldova.

La iarmaroc, la fel, publicul a avut acces la produse mai puțin accesibile în spațiile comerciale obișnuite – pornind de la produsele pieței ”Ecolocal”(cu ulei presat la rece în timp real, produse alimentare de la producători locali certificați , bijuterii, jucării, covorașe etc), până la scutece biodegradabile, sau echipamente pentru întreținerea spațiilor verzi și mărunțitoare pentru crengi.

În zona „Expertiză”, Farmacia Felicia a vorbit despre dauna medicamentelor expirate asupra mediului și ne-au îndemnat să le aruncăm în punctele sale de colectare (ei le neutralizează ulterior), directorul Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, a povestit despre procesele de colectare a deșeurilor în Chișinău, iar deputatul Dumitru Alaiba (PAS) și Victor Parlicov, director executiv al companiei Green City Lab, au discutat despre subvențiile fiscale pentru consumul de energie.

La rândul lor, copiii, s-au distrat și ei în spiritul tematicii de mediu. Atracția evenimentului au fost pompierii voluntari din satul Sireți, care i-au lăsat pe copii să urce pe mașină, să îmbrace uniforme, să experimenteze stingerea cu furtunul, în timp ce au fost instruiți despre incendii și măsuri de protecție. De asemenea, copiii au făcut cu Alexandr Iușcenco experimente chimice, utilizând cireșe, s-au distrat pe terenul de bătălie cu hârtie, au pictat, iar  Edujoc, afacere care produce jucării din lemn, i-a distrat cu turnulețul fricii și jenga etc. De jocuri împreună cu copiii au avut parte și adulții - au participat la quizuri, într-un joc de management al ariilor naturale protejate, iar, la Aventura parc, Clubul Montan din Republica Moldova, le-au oferit gratuit cățărările pe peretele de alpinism.

De asemenea, evenimentul a fost vizitat de oaspeți înalți - Excelența Sa, Domnul Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelența Sa, Doamna  Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova, Doamna Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunct a PNUD Moldova, Alexandru Voloc, coordonator programe de mediu al Biroului OMS din Republica Moldova, Domnul Igor Pșenicinîi, Secretar general al ministerului Mediului și Domnul Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

 

Festivalul a fost încununat cu un concert caritabil pe data de 28 iunie, desfășurat în legendarul Centru de Creație „Buciumul” din Capitală. Banii strânși în urma evenimentului au mers către soții Grițcan — o familie deosebită, care a transformat ghindele adunate din trei copaci din centrul Chișinăului într-o pepinieră cu 10.000 de puieți de stejar. Seara a culminat cu un concert de jazz al formației Mark Oselski Trio, care a oferit oaspeților o oră de relaxare și încântare muzicală la asfințitul soarelui.

Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Ziua Mediului a avut loc în perioada 4-28 iunie, cu scopul de a crea oportunități de reflecție asupra tematicii de mediu, dar și de socializare pentru comunitatea ecologică. 

 

Organizează acest eveniment Asociația Jurnaliștilor de Mediu, dar numai datorită suportului:

Programul de Granturi Mici GEF - PNUD, UNDP Moldova,

Embassy of Sweden in Chisinau,

European Union in the Republic of Moldova,

World Health Organization in Moldova,

Ministerul Mediului al Republicii Moldova,

Farmacia Felicia,

METRO Moldova,

Südzucker Moldova,

RIKIPAL,

FOREIGN INVESTORS ASSOCIATION

al comunității noastre de mediu - organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc.,

precum și al partenerilor media:

NewsMaker.md,

Ecopresa,

diez,

Locals.md, 

EcoFM 

Replica Media

 

Video de la eveniment puteți găsi aici:

 

Material Ecopresa: shorturl.at/cmPX2

Ziua Mediului: https://www.youtube.com/watch?v=G1pqR6EQzkE

Concert SunSay: https://fb.watch/fuMjuLMSjI/

 

FOTO 2022: 

4 iunie, Valea Morilor: shorturl.at/ipQW5 

toate albumele: shorturl.at/hmOR7   

 

 

 

Ajmte